Změny sazeb DPH a jejich dopad na spotřebitelské ceny - Kudrna, Matyáš (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá přesunem daňového břemena při změně sazby DPH, která se uskutečnila v České republice na začátku roku 2024 s takzvaným konsolidačním balíčkem. Cílem této práce je analyzovat dopad změny sazby DPH u vybraných položek. První teoretická kapitola se zabývá definicí samotné daně z přidané hodnoty, vývojem sazeb DPH, harmonizací DPH v rámci Evropské unie. Další podkapitola se podrobně zabývá daňovou incidencí. Praktická část představuje již samotnou analýzu přesunu daňového břemene při změně sazby DPH. Efektivní dopad daně na spotřebitele, případně na prodávajícího, je zkoumána pomocí cenových indexů u vybraných položek v tříměsíčním období