Finanční analýza společnosti EUC a.s. pohledem banky - Vízek, Jaroslav (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na finanční analýzu společnosti EUC z pohledu banky, s cílem posoudit její úvěruschopnost. Nejprve bylo definováno odvětví, ve kterém EUC působí, a vybrány dvě konkurenční společnosti pro srovnání. Následovala vertikální a horizontální analýza finančních výkazů EUC a porovnání s konkurencí pomocí poměrových ukazatelů. Pozitivním výsledkem horizontální analýzy výkazu zisků a ztrát je růst tržeb ve všech sledovaných letech. Rozvaha byla převážně stabilní. Likvidita EUC je pozitivní, avšak zadluženost je vysoká, což naznačuje nevhodnost dalšího zadlužení. Altmanovo Z-skóre ukazuje na slabší finanční zdraví, což vyžaduje obezřetnost banky při poskytování úvěrů.