Analýza výnosu a rizika u investic do akcií s expozicí na komoditní cyklus - Naar, Vojtěch (2024)
Tato práce se zaměřuje na fundamentální principy ovlivňující cenu akcií s expozicí na komoditní cyklus a principy a faktory ovlivňující cenu komodit a komoditní cyklus. V teoretické části práce popisuje teoretické charakteristiky trhů komodit, faktory ovlivňující cenu komodit a principy ovlivňující fundamentální veličiny společnosti, na základě kterých se společnosti ohodnocují na burze. V praktické části práce ověřuje popsané teoretické principy na třech vybraných komoditách a vztah ceny akciových indexů s expozicí na vybranou komoditu a cen komodit a závislost cen komodit na makroekonomické veličiny. Práce potvrdila teoretické principy a nastínila individuální faktory ovlivňující vývoj cen komodit a akcií u vybraných komodit.