Mezinárodní účetní standardy pro pojišťovny a jejich implementace v ČR - Munzarová, Kristýna (2024)
Bakalářská práce se zabývá souvislostmi s implementací mezinárodních účetních standardů do účetnictví pojišťoven v České republice. Teoretická část práce se z počátku věnuje charakteristice odvětví pojišťovnictví a současnému stavu účetnictví pojišťoven. Dále je pozornost zaměřena na regulatorní rámec Solvency II, který je základním právním a regulatorním předpisem pro pojišťovnictví na úrovni Evropské unie. Hlavním předmětem této práce jsou Mezinárodní standardy účetního výkaznictví IFRS a analýza dopadu jejich implementace do účtování pojišťoven (především dopady standardu IFRS 17). V praktické části jsou popsány nejzásadnější rozdílnosti ve vedení účetnictví podle mezinárodních účetních standardů (IFRS) a českých účetních standardů (ČÚS), zanalyzována situace na trhu v oblasti vedení účetnictví pojišťovnami a rozdílnost dopadů povinné implementace pro malé a velké pojišťovny. V závěru práce jsou vyhodnoceny přínosy připravované povinnosti.