Veřejná podpora soužití více generací - Kozmérová, Anna; Slintáková, Barbora; Šantora, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
V posledních letech ve vyspělých zemích převládá demografický trend zvyšování počtu obyvatel v důchodovém věku. Tento trend negativně ovlivňuje výdajovou stranu veřejných rozpočtů. Rostou výdaje na sociální služby, které tato skupina obyvatel využívá, a sociální dávky, které pobírá. Současně často dochází k prohlubování generačního konfliktu. V této práci jsou rozebrány aspekty mezigeneračního soužití v České republice. Jsou zde popsány výhody a nevýhody tohoto typu soužití. Dále jsou v práci zmapována opatření na podporu vícegeneračního soužití ve světě na výdajové i příjmové straně veřejných rozpočtů. Cílem diplomové práce je navržení opatření na podporu vícegeneračního soužití v České republice. V návaznosti na navržení daného opatření jsou v závěrečné kapitole popsány možné dopady navrhovaného opatření na modelové domácnosti a na veřejné rozpočty.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses