Změny sazby DPH a jejich dopad na ceny léků - Trinklová, Pavlína; Zídková, Hana; Rabušic, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou daňové incidence snížené sazby daně z přidané hodnoty, která se změnila mezi lety 2023 a 2024. Hlavním cílem práce je analýza změny cen léků a zjištění velikosti daňového přesunu. Ke splnění stanoveného cíle byla zvolena metoda pracující se změnou cen vybraných léčivých přípravků na přelomu roku 2023 a 2024. Práce se člení na dvě části. První část je teoretická, v jejíž první kapitole je popsán trh s léky v České republice a jejich cenotvorba, v druhé kapitole se práce věnuje teorii daňové incidence (přesunu) a tuto část uzavírá kapitola věnující se vývoji sazeb DPH v České republice. Druhá část, část praktická, se věnuje analýze daňových přesunů, které se týkají kupujících, lékáren, případně zdravotních pojišťoven.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses