Financování obchodního majetku z daňového pohledu - Kalmusová, Anna; Zídková, Hana; Bláha, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá formami financování movitého obchodního majetku. Pro bakalářskou práci byly zvoleny možnosti v podobě úvěrového financování a financování formou operativního a finančního leasingu. Cílem práce bylo zanalyzovat tyto formy z hlediska daně z přidané hodnoty, vzájemně porovnat jejich výhodnost a představit judikáty Soudního dvora Evropské unie, které vedly k novelizaci zákona o dani z přidané hodnoty a měly vliv na vývoj definic leasingu v České republice. Dílčím cílem bylo zjistit, jak se změnil poměr úvěrových a leasingových produktů po změně definice finančního leasingu pro účely daně z přidané hodnoty. Pro splnění cílů byla využita data od České leasingové a finanční asociace a od vybrané leasingové společnosti získané metodou pozorování a dotazování. Výsledkem analýzy bylo zjištění, že změna zákona o dani z přidané hodnoty měla značný vliv na pokles zájmu o produkt finančního leasingu. Nahrazení finančního leasingu představuje částečně operativní leasing, avšak největší nárůst počtu uzavřených smluv a celkového objemu obchodů je především u úvěrových produktů.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses