Participativní rozpočty - Štěpánek, Marek; Hulínský, Lukáš; Sedmihradská, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce rozebírá tematiku participativního rozpočtu, jeho definici, historii, postupný vývoj až do jeho dnešní podoby, výhody a rizika s ním spojenými, analyzuje konkrétní postupy a možnosti jeho implementace i srovnává vývoj tohoto konceptu napříč několika evropskými zeměmi. V rámci praktické části pak práce analyzovala tři české samosprávy, které se v implementaci participativního rozpočtu různí. Vedení obce Jesenice u Prahy, která ho téměř zcela nevyužívá, udává jako hlavní důvody zejména vysoké náklady na správu a zajištění chodu celého procesu. Rozpočty přidělují například na základě návrhů jednotlivých občanů a jejich potřebám. Jílové u Prahy využívá participativní rozpočty střídmě, o to více si je ale zastupitelé chválí jako silně efektivní nástroj, jak se mnohem rychleji dostat k názorům a požadavkům občanů i k „neviditelným“ problémům obce. Třetí, v této oblasti velmi aktivní samospráva, Praha-Troja, oproti předchozím nemá stanovený finanční strop, ale rozpočty přidělují zejména podle kvality jednotlivých návrhů. Jako hlavní motivaci využívání pak vedení pražské Troji zmiňuje možnost být blíže občanům a zvyšovat kvalitu života v oblasti.
Vedoucí práce: Lukáš Hulínský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses