Odpovědnost z provozu vozidla - stanovení optimální výše pojistného - Vítovec, František (2024)
Bakalářská práce se věnuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění je ve většině vyspělých zemí povinné, a proto tvoří významnou část neživotního pojištění. V České republice je zatížení pojistného vůči průměrným mzdám v porovnání s vyspělými státy nižší a pojišťovny tak balancují na hraně ziskovosti. Jednotlivé kapitoly popisují tržní vývoj pojistného a s ním spojených nákladů. Hlavní zájem se upírá ke způsobu stanovování výše pojistného a významnosti rizikových faktorů v České republice. Celý koncept se opírá o historický vývoj spolu s právním rámcem zkoumaného produktu, doplněné o srovnání s další evropskou zemí. Důležitou součástí je deskripce kroků vedoucích k sestavení manuálu cenotvorby pojistného produktu a závěrečné zhodnocení analyzovaných dat.