Odpovědnost z provozu vozidla - stanovení optimální výše pojistného - Vítovec, František; Tisová, Petra; Pecina, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se věnuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění je ve většině vyspělých zemí povinné, a proto tvoří významnou část neživotního pojištění. V České republice je zatížení pojistného vůči průměrným mzdám v porovnání s vyspělými státy nižší a pojišťovny tak balancují na hraně ziskovosti. Jednotlivé kapitoly popisují tržní vývoj pojistného a s ním spojených nákladů. Hlavní zájem se upírá ke způsobu stanovování výše pojistného a významnosti rizikových faktorů v České republice. Celý koncept se opírá o historický vývoj spolu s právním rámcem zkoumaného produktu, doplněné o srovnání s další evropskou zemí. Důležitou součástí je deskripce kroků vedoucích k sestavení manuálu cenotvorby pojistného produktu a závěrečné zhodnocení analyzovaných dat.
Vedoucí práce: Petra Tisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses