Efektivnost místního poplatku za komunální odpad - Klímová, Kristýna; Slintáková, Barbora; Sedmihradská, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat efektivnost místního poplatku za komunální odpad ve smyslu finanční soběstačnosti odpadového hospodářství s komunálním odpadem. Dále je cílem analyzovat faktory, které finanční soběstačnost ovlivňují. V teoretické části práce jsem se zabývala obecným vymezením odpadového hospodářství a také politikou a praxí odpadového hospodářství v České republice. V praktické části práce jsem pracovala především s daty získanými z informačního portálu Monitor státní pokladna a VISOH. Analýza je provedena na datech z 576 obcí v Jihočeském kraji a je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části se jedná o analýzu finanční soběstačnosti. Závěrem této analýzy je potvrzení stanovené otázky o tom, že obce nejsou finančně soběstačné, pokud jde o sběr a zpracování KO. Míra finanční soběstačnosti obcí se pohybuje na nízké úrovni a průměrně se jedná o 57 %. Druhá část se zaměřuje na vícenásobnou regresní analýzu závislostí mezi stanovenými proměnnými, kterými jsou: počet obyvatel, rozloha, objem KO v obci, celkové (běžné, neinvestiční) příjmy a výdaje na obyvatele a politická orientace v obci a vysvětlovanou proměnnou finanční soběstačností. V rámci analýzy regresních modelů jsem formulovala několik otázek. Závěrem analýzy je potvrzení pouze jedné otázky o tom, že obce jsou finančně soběstačnější v případě, kdy klesají jejich celkové výdaje. Ostatní otázky nebyly potvrzeny.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses