Daň z nemovitých věcí v Německu - Neumannová, Michaela (2024)
Daň z nemovitých věcí je zásadním prvkem veřejných financí, jelikož významně podporuje financování obcí. Přestože výnosy této daně nejsou ve srovnání s jinými daněmi vysoké, hrají klíčovou roli při poskytování veřejných služeb obyvatelům dané obce. Finanční výnosy z daně z nemovitých věcí jsou alokovány obcím, ve které se nemovitost nachází. Tato bakalářská práce analyzuje proces výpočtu daně z nemovitých věcí v Německu, se zaměřením na právní rámec platný do 31. prosince 2024, a především na systém této daně ve městě Filderstadt, ležícím ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Německý systém rozlišuje dva typy daně: daň z nemovitosti A (zemědělské a lesní pozemky) a daň z nemovitosti B (ostatní nemovitosti). Cílem práce je kalkulace těchto dvou typů daní v německém městě Filderstadt, analýza procesu jejich výběru a komparace se sazbami v jiných obcích stejné spolkové země. Na základě podrobného popisu německého systému daně z nemovitých věcí je provedena komparace tohoto systému v Německu a České republice. Z výsledků vyplývá, že do rozpočtu německých obcí plyne vyšší příjem z daně z nemovitých věcí než do rozpočtu českých obcí.