Místní koeficient u daně z nemovitých věcí po roce 2021 - Patočková, Barbora; Sedmihradská, Lucie; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se věnuje dani z nemovitých věcí, především místnímu koeficientu a možnosti jeho stanovení na menších částech území obce. V práci je zpracována případová studie na obce Řepov a Opatovice nad Labem, v které je podrobně popsán jejich postup při prosazení místního koeficientu v obecně závazných vyhláškách rozporovaných ministerstvem vnitra a řešení, které bylo potvrzeno v judikátu ústavního soudu. Dále je zkoumáno, jaký vliv mělo zvýšení místního koeficientu pro vybrané nemovitosti na výnosy plynoucí z daně z nemovitých věcí. Díky rozhodnutí Ústavnímu soudu obec Řepov své příjmy zvýšila z částky 1 788 tis. Kč, kterou vybrala v roce 2021 o 5 579 tis. Kč celkem na 7 367 tis. Kč. V obci Opatovice nad Labem došlo ke zvýšení příjmů o 3 764 tis. Kč na celkových 6 846 tis. Kč.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses