Efekt odpočtu "30 % základu daně" - Mikel, Jakub; Slintáková, Barbora; Šantora, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou financování a zdaňování nestátních neziskových organizací v České republice s popisem několika nejpoužívanějších způsobů financování. Především je zaměřena na uplatňování zvláštního odpočtu od základu daně z příjmů právnických osob, který je určený pro neziskové organizace. Cílem práce je pak analyzovat vliv odpočtu na vybranou organizaci ve srovnání s vlivem přidělené dotace. Protože pravidelně jsou nejpoužívanějším zdrojem financování neziskových organizací právě dotace z veřejných rozpočtů. Odpočet však také zajišťuje organizacím určitou finanční úsporu, v porovnání s dotací bývá ale nepatrná, a tak odpočet pro větší organizace není rozhodující pro jejich chod. Dále je zde pak zkoumána situace, kdy by celý zisk z hlavní činnosti nebyl zdaňován s porovnáním několika metod, které by to zajistily s výsledkem, že analyzované organizaci by se tento režim vyplatil pouze v určitých situacích a správce daně by musel posílit kontrolu neziskových subjektů.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses