Zavedení globální minimální daně v ČR - Dařbujanová, Petra; Slintáková, Barbora; Solilová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá implementací globální minimální daně, novinky v mezinárodním zdaněním. Jedná se o minimální úroveň zdanění, které by společnosti měly podléhat ve všech zemích, ve kterých působí. Pro první zdaňovací období, roku 2024, byla požadovaná efektivní daňová sazba stanovena ve výší 15 % a v následujících letech se bude zvyšovat. Cílem je zajistit, aby nadnárodní společnosti již nevyužívaly přesuny svých zisků do daňových rájů, pomocí čehož minimalizují svou daňovou povinnost. Ačkoliv se jedná o globální daň, tato práce se věnuje implementaci této daně na území České republiky. Na konci práce je pomocí případové studie ilustrován výpočet části globální minimální daně.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses