Ocenění jmění při přeměnách - Kocourková, Lenka; Lukeš, Jáchym; Skálová, Jana, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou přeměn obchodních společností uskutečněných v České republice v roce 2021. Cílem práce je provést komplexní analýzu vzorku přeměn se zaměřením na oblast ocenění jmění. Analýza vychází z dokumentů zveřejněných v Obchodním věstníku a Veřejném rejstříku a Sbírce listin. Výsledky provedené analýzy ukazují, že naprostá většina přeměn probíhá mezi spojenými subjekty, nejčastěji jako fúze sloučením po vlastnické ose směrem nahoru. V případě povinnosti ocenění jmění znalcem volilo nejvíce společností za datum ocenění den předcházející rozhodný den, který byl obvykle stanovován na 1. leden. Výsledná hodnota oceněného jmění byla nejčastěji zjištěna pomocí majetkové metody a ve většině případů nebyla upravena o odloženou daň ani o pořizovací cenu podílu. Při vykázání přecenění v účetnictví upřednostňovaly nástupnické společnosti převzetí položek v účetních hodnotách.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses