Efektivnost dotací v programu Nová zelená úsporám - Ticháčková, Monika (2024)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit, zda jsou státní dotace, poskytované z dotačního programu Nová zelená úsporám, alokovány efektivně. Kapitola první se zabývá Politikou životního prostředí, zdůvodňuje důležitost vládních intervencí v oblasti životního prostředí, dále popisuje cíle této politiky a uvádí její nástroje implementace. Kapitola dále podrobněji rozebírá dotace, jakožto jeden z možných nástrojů státní politiky životního prostředí. Kapitola druhá zpočátku zmiňuje cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie na území ČR, následně popisuje dotační program Nová zelená úsporám a jeho financování. V neposlední řadě shrnuje důležité poznatky ze závazných pokynů pro žadatele a příjemce těchto dotací. V praktické části jsou vypočteny kriteriální ukazatele analýzy nákladů a přínosů daného investičního projektu na vybrané domácnosti. Na jejich základě práce zhodnocuje, za jakých podmínek je investiční projekt efektivní či nikoliv.