ESG : identifikace příležitostí pro banku v oblasti „S“ - Kočí, Tomáš; Teplý, Petr, 1977-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na objasnění a detailní vysvětlení sociálního pilíře v rámci ESG, související taxonomie EU, principů a jednotlivě hodnocených kritérií, s cílem analyzovat možné vztahy mezi sociální odpovědností a činností banky. V první části je popsána sociální odpovědnost v bankovním sektoru, včetně taxonomie EU a jejího rozšíření povinností vykazovat ESG reporting. Druhá část práce vysvětluje významnost sociálního pilíře a kvantitativní i kvalitativní výhody představující možný výnosový a nákladový potenciál. Dále se věnuje komparativní analýze vybraných bank v České republice a objasňuje možné důvody diference. Závěrečná část práce testuje hypotézy ohledně odpovědného chování bank a jednotlivých kritérií. Z analýzy vyplývá, že likvidita ani ziskovost nezávisí na sociálním aspektu, což může být způsobeno vlivem jiných determinantů. Naopak, geografická poloha banky má významný vztah vůči sociální odpovědnosti. Ziskovost a velikost banky mají slabý, ale významný, vliv na „S“ skóre, což naznačuje možné sociálně zodpovědnější chování větších a ziskovějších bank.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses