Účetní a daňové souvislosti přeměn uskutečněných v České republice - Roubíčková, Simona (2024)
Diplomová práce se zabývá přeměnami obchodních společností uskutečněnými v České republice. Práce se skládá z teoretické části, která se věnuje definici přeměn podle českého práva se zaměřením na fúze a rozdělení. Rovněž jsou rozebrány účetní a daňové aspekty přeměn, včetně stanovení rozhodného dne. Druhou část práce tvoří praktická část analyzující vybraný vzorek přeměn. Ten obsahuje uskutečněné přeměny zveřejněné v Obchodním věstníku převážně v roce 2021. Zjištěná data pak vychází z Obchodního rejstříku a Sbírky listin. Je rozdělena do podkapitol dle jednotlivých témat jako jsou akviziční úroky, odložená daň či přecenění jmění. Závěr praktické části rámcově rozebírá další používané postupy při přeměnách jako je stanovení rozhodného dne přede dnem nabytí podílu.