Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Krausová, Tereza (2024)
Tato diplomová práce se zabývá přeměnami společností uskutečněnými v České republice v roce 2021. Teoretická část práce je věnována jednotlivým prvkům procesu realizace přeměn obchodních korporací z pohledu české legislativy. Cílem praktické části práce je na základě analýzy shromážděných dat podat souhrnný přehled o zvolených postupech a specifických prvcích realizace přeměn, a u vybraných transakcí zjistit, zda nedošlo k realizaci přeměny s cílem zneužít právo a dosáhnout tak daňového zvýhodnění. Výsledky analýzy potvrzují základní trendy realizace tuzemských přeměn. Analýza specifických transakcí nezjistila žádný případ zneužití daňového práva, nicméně odhalila některé situace, kdy zveřejněná rozvaha neposkytovala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace v souladu se zásadami vedení účetnictví.