Role znaleckého ústavu při ocenění jmění při přeměnách a vykazování odložené daně - Baldík, Jonáš; Lukeš, Jáchym; Pospíšil, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato práce se věnuje problematice znaleckého ocenění v rámci přeměn, které jsou vymezeny zákonem č. 125/2008 Sb. o přeměnách obchodních společností a družstev. V teoretické části práce jsou vymezeny přeměny z účetního a legislativního hlediska, v následné praktické části je analyzován vzorek znaleckých ocenění, která byla provedena v letech 2014 a 2015. Bylo zjištěno, že ke zveřejnění znaleckých posudků dochází u přeměn, které takový posudek vyžadují, zhruba ve dvou třetinách, přičemž ve třech čtvrtinách těchto případů bylo ocenění znalcem provedeno pro přeměnu rozdělením. Znalci v rámci přeměn převážně preferují oceňování na základě účetních dat, a to pomocí majetkových metod. V rámci přeměn velmi zřídka dochází k identifikaci nových aktiv, a problematika odložené daně je znalci (s výjimkami, jejichž četnost se rovná statistické chybě) veskrze ignorována.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses