Přístupy k vykazování goodwillu ve víceúrovňových konsolidacích - Balga, Juraj (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na goodwill jako součást nehmotných aktiv v konsolidované účetní závěrce a analyzuje specifické případy, které se vyskytují při víceúrovňových konsolidacích dceřiných společností. Hlavním cílem práce je popsat goodwill jako specifický druh aktiva v českém i mezinárodním právním rámci, poukázat na podobnosti a rozdíly v interpretaci účetních předpisů ve zveřejněných konsolidovaných účetních závěrkách a navrhnout možné přístupy k jeho řešení v případě složitějších konsolidačních struktur. Dále objasňuje problematiku goodwillu ve víceúrovňových konsolidacích pomocí jednoduchých i komplexních příkladů s různými modifikacemi, které jsou doplněny podrobným vysvětlením a přehledným řešením. Závěrečná část práce na základě analýzy reálně zveřejněných účetních závěrek shrnuje a hodnotí praxi vykazování goodwillu v kontextu normativního rámce účetního výkaznictví, přičemž se zaměřuje na otázky věrného a poctivého zobrazení finanční situace účetních jednotek.