Daňové incentivy elektromobility a dopady na její rozvoj - Jenčíková, Karolína (2024)
Bakalářská práce zkoumá existenci a vliv daňových zvýhodnění v souvislosti s elektromobilitou ve vybraných státech Evropského hospodářského prostoru. Teoretická část se věnuje definicím a rolím ekologických daní v souvislosti s dopravou, rámcům a cílům Zelené dohody EU, aktuálnímu stavu nabízených daňových benefitů ve vybraných státech EHP a v neposlední řadě aktualitám společně |s inovacemi týkající se rozvoje elektromobility. Cílem práce je zjistit, na jakých faktorech závisí počet nově registrovaných elektromobilů a jakou roli zde hrají daňová zvýhodnění. V praktické části je použita vícenásobná regresní analýza doplněná strukturovanými rozhovory s odborníky z automobilového průmyslu za účelem získání komplexního pochopení o fungování ekosystému elektromobility.