Audit účetní závěrky u přeměn uskutečněných v České republice - Gajdoš, Adam (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na přeměny auditovaných společností, uskutečněné v roce 2015. Zkoumané přeměny se uskutečnily na území České republiky. První část práce je věnována teoretické stránce problematiky přeměn. Teoretická část se zaměřuje prvně na legislativní úpravu přeměn, poté se práce zaobírá auditem přeměn společností. Cílem empirické části bylo vyhodnocení, zda jsou výsledky v souladu s teoretickými poznatky a zkoumání auditorských společností a jejich zastoupení v rámci vybraného vzorku. Analyzovaný vzorek obsahoval 442 přeměn. Z výsledků provedených zkoumání vyplynulo, že společnosti zúčastněné na přeměnách byly auditovány převážně auditorskými společnostmi. V nadpoloviční většině přeměny probíhaly formou fúze sloučením a nedocházelo k dodržení zákonem stanoveným podmínkám v rámci zveřejnění auditovaných dokumentů