Jednorázová a přechodná opatření v zemích EU - Hehejík, Lukáš (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou jednorázových a přechodných opatření v zemích Evropské unie zavedených během krize COVID-19 a energetické krize. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje jednorázovým opatřením, fiskální politice, krizi COVID-19 a energetické krizi. V praktické části je provedena kategorizace použitých opatření a srovnání fiskálního rozsahu těchto opatření v jednotlivých zemích Evropské unie. Dále je provedena regresní analýza faktorů ovlivňujících velikost těchto opatření. K analýze koronavirové krize jsou sledovaným obdobím roky 2020 a 2021 a k analýze energetické krize je to rok 2022. Hlavním cílem této práce je na základě provedených srovnání a analýz najít vztahy mezi zeměmi, které přistupovali k řešení krizí podobným způsobem.