Následky nulových úrokových sadzieb a kvantitatívneho uvoľňovania na rast cien nehnuteľností - Novák, Martin; Brůna, Karel, 1973-; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práca sa zaoberá vplyvom kvantitatívneho uvoľňovania, ako nekonvenčného nástroja menovej politiky, na ceny nehnuteľností. Analyzuje dôvody, prečo bolo z pohľadu centrálnej banky nutné použiť kvantitatívne uvoľňovanie a aké ekonomické ukazatele ovplyvnilo. V nadväznosti na to, práca zisťuje ako tieto ovplyvnené ukazatele vstupujú do cenotvorby na trhu nehnuteľností. Cieľom bolo empiricky overiť, či medzi kvantitatívnym uvoľňovaním a cenami nehnuteľností existuje preukázateľný kauzálny vzťah. Na to bol použitý model ARDL, ktorý preukázal existenciu skúmaného vzťahu v krátkom období. Vzťah v dlhom období z dát nebol presvedčivo dokázaný. Práca nakoniec obsahuje zhodnotenie súladu výsledkov modelu s teóriou.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses