Porovnanie Private Equity a Venture Capital trhu v Českej republike a vo Veľkej Británií - Hadžega, Matúš (2024)
Táto práca sa zaoberá popisom a porovnaním PE a VC trhu v Českej republike a Veľkej Británií. Cieľom teoretickej časti práce bola definícia pojmov, ktorá ukázala, čo znamená PE a VC a aké sú rozdiely medzi danými typmi fondov. Praktická časť sa skladala z viacerých častí. Bola rozdelená na časti o trhu v ČR a trhu v UK, kde boli najprv popísané podmienky pre investovanie na danom trhu. Potom bola popísaná aktivita PE a VC trhu v oboch krajinách. Dôležitou súčasťou praktickej časti bola analýza konkrétnych PE a VC fondov, kde bola opísaná ich charakteristika a objem prostriedkov a ďalšie ukazatele. Výber dát bol komplikovaný, a to z dôvodov, že viacero reportov nebolo aktuálnych a aj preto, že mnoho databáz nebolo bežne prístupných a preto bolo náročnejšie získať niektoré údaje pre účel tejto práce. Obmedzením je aj to, že samotné spoločnosti nemajú povinnosť reportovať niektoré dôležité údaje o výkonnosti, ako napríklad IRR alebo to, aký objem prostriedkov skutočne spravujú.