Dražba z pohledu investora - Dvořák, František (2024)
Tato bakalářská práce pojednává o dražbě z pohledu investora. Jejím hlavním cílem je přinést potencionálnímu investorovi podklad pro jeho následné investiční rozhodování. V teoretické části jsou popsány základy fungování veřejných dražeb podle české legislativy a ekonomická podstata fungování dražeb. V praktické části je provedena analýza dat, která nasvědčuje faktu, že se trhu s veřejnými dražbami v průběhu let přestává dařit. Následně je na vzorku dat pozorován rozdíl v dražbách s movitými a nemovitými věcmi s přihlédnutím na počet účastníků každé dražby. V neposlední řadě je pozorována dražba s netypickým výsledkem, který se nedá racionálně vysvětlit. Z tohoto důvodu je potencionálnímu investorovi silně doporučeno, aby byl obezřetný a vždy se pokusil dohledat si co nejvíce informací a snažil se ovládat své emoce.