Citlivost cen dluhopisů na změnu úrokové míry při různém ratingu emitenta - Antoš, Tomáš; Stádník, Bohumil; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Hlavním cílem bakalářské práce je ověřit předpoklad o nižší citlivosti cen dluhopisů s ratingem ve spekulativním stupni na změnu úrokové sazby. Pro dosažení cíle byl vytvořen dataset dluhopisů, ze kterého byly následně vybrány tři ratingové skupiny, konkrétně AAA, BBB a BB. U dluhopisů z těchto skupin byly vypočteny směrodatné odchylky cen za období od června roku 2019 do března 2024. Získané směrodatné odchylky byly následovně porovnány pomocí statistického testu, který potvrdil teoretický předpoklad o nižší citlivosti cen High-Yield dluhopisů na změnu úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses