Analýza vykazování ESG informací ve vybraných společnostech - Velinská, Tereza (2024)
Bakalářská práce se zabývá nefinanční částí výkaznictví, konkrétně pojmem ESG, a tuto problematiku zkoumá na vybraném vzorku chemických společností. Pojem ESG je souhrn tří faktorů, které společnosti implementují do svých strategií s cílem zamezit negativním dopadům své činnosti, na jejichž základě následně vyhotovují ESG report. Cílem práce je zjistit, jak se s vykazováním ESG informací vypořádávají vybrané společnosti s negativním dopadem na životní prostředí a společnost. V rámci teoretické části je provedena rešerše daného tématu a přiblížena legislativa a ukotvení problematiky v České republice. Praktická část obsahuje analýzu dokumentů, konkrétně výročních zpráv a dobrovolně zveřejňovaných samostatných zpráv vybraného vzorku společností, postupně dle jednotlivých faktorů ESG. Z analýzy je vyvozen závěr, jaká složka ESG je ve výkaznictví vybraného vzorku zastoupena nejvíce, a zda se společnosti přibližují novým požadavkům na vykazování ESG informací.