Účetní a daňové konsekvence přechodů mezi jednotlivými druhy evidencí hospodářské činnosti u individuálního podnikatele - Kadlec, Otto; Molín, Jan, 1978-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se zabývá přechody mezi jednotlivými druhy evidencí hospodářských činností u individuálního podnikatele. Cílem práce je analýza daňových a účetních konsekvencí těchto přechodů a jejich následné praktické znázornění u dvou reálných podnikatelů se zhodnocením administrativní náročnosti těchto přechodů. V první části práce jsou vymezeny klíčové pojmy, tj. podnikatel, evidence příjmů a pohledávek, daňová evidence, účetnictví a paušální daň, přičemž jsou popsány jejich znaky a vzájemné rozdíly. V druhé části práce jsou popsány jednotlivé přechody mezi evidencemi s důrazem na analýzu daňových a účetních dopadů. Třetí část popisuje, jaký vliv na základ daně mají přechody mezi evidencemi a paušální daní. Čtvrtá část je zaměřena na vyčíslení daňových a účetních konsekvencí jednak při vzájemných přechodech mezi evidencemi a rovněž mezi těmito evidencemi a paušální daní u dvou reálných podnikatelů. Na závěr jsou konstatována závěrečná zjištění, že v případě prvního podnikatele vedoucího daňovou evidenci by měly veškeré přechody stejný daňový dopad a u druhého podnikatele vedoucího účetnictví by byl z daňového hlediska nejvýhodnější přechod na daňovou evidenci.
Vedoucí práce: Jan Molín
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses