Hodnocení připravenosti českého bankovního sektoru na nový ESG reporting pomocí GAP analýzy reportů udržitelnosti - Levorová, Natálie (2024)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit připravenost českého bankovního sektoru na ESG reporting pod novou směrnicí CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) a jejích reportingových standardů ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Práce je mimo jiné zaměřena na vývoj nefinančního reportingu v Evropské Unii, na revizi směrnice NFRD, směrnici CSRD a podrobně popisuje reportingové standardy ESRS. V praktické části nejprve bylo zjištěno, že z 9 největších bank v ČR bude minimálně 8 v roce 2025 muset vydávat report o udržitelnosti dle podmínek směrnice CSRD. Ke zhodnocení připravenosti byla využita GAP analýza zveřejněných nefinančních informací týkajících se udržitelnosti a sociální odpovědnosti tří vybraných bank porovnáním s požadavky ESRS standardů. Komerční banka, která zprávu o udržitelnosti již vydává, by report za rok 2024 měla být schopná vydat v dostatečné kvalitě. Raiffeisenbank, za kterou report vydává mateřská společnost, by s její pomocí měla být připravená. Pro Fio banku, která se rozhodla tyto informace nezveřejňovat, bude extrémně náročné a nákladné report vydat.