Analýza finanční gramotnosti v EU - Kapitánová, Lenka (2024)
Předmětem bakalářské práce je analýza finanční gramotnosti v České republice v rámci Evropské unie s cílem zhodnotit současnou úroveň finanční gramotnosti. Úvodní část práce vymezuje problematiku finanční gramotnosti s důrazem na její historická a současná měření a poznatky vyplývající z těchto výzkumů. Práce je dále věnována konceptu finančního vzdělávání se zaměřením na vývoj v ČR a v OECD. Ve zkoumaných studiích vykazuje rozložení finanční gramotnosti tendence ve vývoji a vzorce, kterými jsou například přetrvávající genderová nevyrovnanost nebo rozložení v rámci věkových skupin. Náplní praktické části je empirická evidence dat pro ČR a následná statistická analýza dat ke zkoumání vztahů mezi úrovní finanční gramotnosti a sociodemografickými charakteristikami respondentů a zhodnocení významnosti jednotlivých vlivů. Z této analýzy vyplývá, že věk, pohlaví, nejvyšší dosažená úroveň vzdělání, výše příjmů, sebehodnocení testovaných nebo využití kryptoaktiv mají významný vliv na výši dosažených bodů z testu na finanční gramotnost.