Analýza finanční gramotnosti v EU - Kapitánová, Lenka; Vyletelka, Michal; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Předmětem bakalářské práce je analýza finanční gramotnosti v České republice v rámci Evropské unie s cílem zhodnotit současnou úroveň finanční gramotnosti. Úvodní část práce vymezuje problematiku finanční gramotnosti s důrazem na její historická a současná měření a poznatky vyplývající z těchto výzkumů. Práce je dále věnována konceptu finančního vzdělávání se zaměřením na vývoj v ČR a v OECD. Ve zkoumaných studiích vykazuje rozložení finanční gramotnosti tendence ve vývoji a vzorce, kterými jsou například přetrvávající genderová nevyrovnanost nebo rozložení v rámci věkových skupin. Náplní praktické části je empirická evidence dat pro ČR a následná statistická analýza dat ke zkoumání vztahů mezi úrovní finanční gramotnosti a sociodemografickými charakteristikami respondentů a zhodnocení významnosti jednotlivých vlivů. Z této analýzy vyplývá, že věk, pohlaví, nejvyšší dosažená úroveň vzdělání, výše příjmů, sebehodnocení testovaných nebo využití kryptoaktiv mají významný vliv na výši dosažených bodů z testu na finanční gramotnost.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses