Oceňování fondů specifických aktiv - Strnad, Jiří (2024)
Diplomová práce zkoumá principy oceňování alternativních investičních fondů specifických aktiv, konkrétně fondů s investičním vínem a analyzuje výsledky sestaveného modelu simulované výtěžnosti konkrétního fondu. Identifikuje specifika trhu s investičními vínem, jako je vliv nákladů držby a prodejů, a posuzuje vliv kvality vín a doby držby na výtěžnost portfolia. Analýza naznačuje, že kvalita vín a doba držby mají zásadní vliv na výslednou výtěžnost portfolia. V práci je, mimo základního modelu výtěžnosti, také představen a analyzován návrh aproximační rovnice, která na základě zadaných parametrů stanovuje výtěžek z prodeje portfolia.