Zákonná úprava whistleblowing a její dopad v praxi finančních institucí EU - Chumakov, Daniil; Fleischmann, Luboš, 1969-; Jouda, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou whistleblowingu a jeho významu v právním rámci Evropské unie, s důrazem na implementaci legislativních opatření ve finančních institucích EU. V první části práce je definován whistleblowing v kontextu interních a externích oznamovacích kanálů, a zkoumán je jeho vztah k opatřením proti praní špinavých peněz a korupci. Dále se práce věnuje vývoji právních předpisů v různých jurisdikcích včetně USA, EU, Spojeného království, Německa a Polska, a na mezinárodní úrovni. Druhá část práce popisuje transpozici EU směrnice do vnitrostátních právních norem konkrétně ve Slovensku a Dánsku. Hlavní část práce se zaměřuje na analýzu dopadu nové právní úpravy whistleblowingu na finanční instituce v EU, což zahrnuje rozhovory s compliance manažery a ředitelem oddělení rizik v českých finančních institucích. Tyto rozhovory odhalují postoj a reakce finančních institucí na nová legislativní pravidla. Závěrečná část shrnuje klíčové poznatky a diskutuje o možných důsledcích pro praxi a další legislativní vývoj v oblasti whistleblowingu. Cílem práce je poskytnout komplexní pohled na současný stav a výzvy spojené s whistleblowingem ve finančním sektoru EU.
Vedoucí práce: Luboš Fleischmann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses