Analýza problematiky daňových rajov z pohľadu finančného riadenia - Schmidtová, Margaréta (2024)
Cieľom tejto bakalárskej práce je poskytnúť komplexnú analýzu problematiky daňových rajov z pohľadu finančného riadenia. Práca sa zameriava na definovanie a pochopenie pojmu daňový raj, skúmanie mechanizmov, ktorými fyzické a právnické osoby využívajú tieto jurisdikcie na znižovanie svojho daňového zaťaženia, a identifikovanie negatívnych dôsledkov takýchto praktík na spoločnosť. Praktická časť práce analyzuje konkrétne prípady, ako kauzu Panama Papers, využívanie daňových rajov spoločnosťou Apple v Írsku a Rolduginovu schému Vladimíra Putina, s cieľom poskytnúť odporúčania na efektívnejší boj proti zneužívaniu daňových rajov.