Daňová reforma v Itálii 2023 - Pavlović, Filip (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá daňovou reformou v Itálii v roce 2023. Úvodní část obsahuje základní charakteristiky italského daňového systému. Následně práce analyzuje daňový mix Itálie a popisuje nejdůležitější italské daně. Dále je pak uveden souhrn změn u jednotlivých daní v důsledku daňové reformy vyhlášené zákonem č. 111/2023. V praktické části je provedena kvantitativní analýza daňové povinnosti vybraných poplatníků s příjmy ze zaměstnání před a po daňové reformě, tedy v letech 2023 a 2024. Na základě srovnávací analýzy jsou pak následně zhodnoceny mikroekonomické dopady této reformy na tyto poplatníky z hlediska příjmových skupin, ve kterých se nacházejí.