Oceňování zásob v závislosti na požadavcích různých uživatelů - Červinková, Alžběta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem zásob a jejich oceňováním. V teoretické části je uvedena definice zásob dle českých účetních předpisů, následují způsoby oceňování při pořízení (pořizovací cena, vlastní náklady, reprodukční pořizovací cena) a způsoby při vyskladnění (předem stanovená cena, vážený aritmetický průměr, FIFO a LIFO). Uvedeny jsou metody účtování o zásobách, dále je pozornost věnována inventarizaci a zaúčtování vzniklých inventarizačních rozdílů. Představeno je také manažerské účetnictví, a to především právě ve vztahu k zásobám. Hlavním cílem práce je podat komplexní přehled o zásobách v českém účetnictví, který je doplněn analýzou přístupu vybrané společnosti Plast, a.s. k této problematice včetně kalkulace nákladů.