Oceňování položek účetních výkazů současnou hodnotou - Duganbekova, Dana (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku novely zákona o diskontování dlouhodobých aktiv a pasiv v rámci českého účetnictví. Cílem práce je systematicky zhodnotit výhody a nevýhody implementace současné hodnoty do českého účetnictví. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část seznámí čtenáře s oceňovací bází „současná hodnota“. Dále byl proveden výzkum navrhovaného nového zákona o účetnictví. V praktické části jsou uvedené aplikační příklady pro porovnání současné úpravy a návrhu nového zákona o účetnictví, tímto způsobem poté bylo vyhodnoceno využití současné hodnoty.