Porovnání leasingu podle IFRS a US GAAP - Khatuliova, Natallia (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a porovnáním finančního vykazování leasingu podle IFRS a US GAAP. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. První část je věnována pochopení leasingu jako finančního nástroje, historii vykazování leasingu podle IFRS a US GAAP. Podrobně jsou rozebrány současné standardy IFRS 16 a ASC 842, na základě informací o nich je proveden teoretický rozbor rozdílů ve vykazování leasingu podle IFRS a US GAAP. V praktické části jsou tyto poznatky aplikovány v rámci modelového příkladu, v němž je analyzována a propočítána stejná smlouva podle obou standardů. Kvantitativní srovnání poukazuje na rozdílné dopady použitého standardu na vykazování aktiv, závazků a nákladů společnosti.