Analýza a návrh business intelligence řešení pro řízení IT firmy - Shpagin, Dmitrii; Fortinová, Jana; Bém, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou, návrhem, a implementaci business intelligence řešení pro informatickou společnost. Narozdíl od jiných podobných prací zaměřením této práce není vytvořit konkrétní reporty, ale vytvořit silný technický základ pro podporu rozhodování v IT podniku v měnicím se prostředí. Čtenář se seznámí s funkci BI v podniku a jednotlivými komponenty BI řešení, s činnostmi a oblastmi řízení IT podniku. Po analytické části čtenáře provádím definováním požadavků na cílový systém, volbou komponent cílového řešení, návrhem datových modelů. Následně je uveden postup implementace a testování funkčního prototypu navrženého architekturního řešení. Tato práce přináší postup analýzy, návrhu, a implementace BI řešení, který může být použit jako inspirace pro vývoj podobných systémů. Zároveň, výsledný systém může být převzat bez větších úprav pro podporu řízení informatických a jiných podniků, u kterých se projevuje tlak na snížení pořizovacích nákladů. Pro cílové řešení jsem zvolil technologie, které mají potenciál dlouhodobě, a to jak z hlediska integraci moderních analytických nástrojů, tak z pohledu potenciálního růstu podniku a objemu dat. Když toto řešení bude přizpůsobeno specifikám konkrétního podniku, a bude doplněno o vhodné údržbové podnikové procesy, může se stát silným základem pro dlouhodobý rozvoj podnikového informačního systému.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses