Opravné položky k pohledávkám a jejich tvorba u nejvýznamnějších českých firem - Fošenbauerová, Julie (2024)
Cílem bakalářské práce je nastínit problematiku opravných položek k pohledávkám a zhodnotit jejich použití v praxi mezi nejvýznamnějšími českými společnostmi. Práce se nejprve věnuje tématu pohledávek, jejich vzniku, účtování a jejich zajištění jako nástroje řízení pohledávek. V dalších kapitolách jsou rozebrány opravné položky jako takové. Druhá kapitola popisuje jejich tvorbu a vykazování a pak následuje část, kde jsou rozebrány podmínky pro tvorbu zákonných opravných položek. Pro praktickou část je zvolen soubor firem podle žebříčku TOP CZECH 100, u kterého je zhodnocena tvorba opravných položek k pohledávkám za několik účetních období, dále jsou posouzeny vykázané opravné položky jako takové a na konci jsou porovnány finanční ukazatele u menšího vzorku vybraných společností.