Simulace nárůstu/poklesu vybraných příjmů a výdajů rozpočtu obce Popovičky na rok 2023 v souvislosti s dokončením developerského projektu - Stoklasová, Karolína (2024)
Cílem bakalářské práce je simulace nárůstu/poklesu vybraných příjmů a výdajů rozpočtu obce Popovičky pro rok 2023, které souvisejí s výstavbou developerského projektu OAKS Prague, a následná komparace těchto dopadů s příjmy a výdaji rozpočtu obce v roce 2023. Práce se může stát inspirací pro ostatní obce v České republice, které jsou ve stejné situaci, tedy očekávají výstavbu developerského projektu s potenciálním výrazným nárůstem počtu obyvatel. Metodika umožňuje obcím v hrubých nákresech posoudit vliv i základní kalkulaci dopadů developerského projektu na jejich rozpočty. Výsledná komparace simulace příjmů a výdajů v souvislosti s dokončením Oaks Prague s rozpočtem obce Popovičky v roce 2023 ukázala, že v případě nárůstu počtu občanů o 1 100 dojde ke zvýšení celkových příjmů obce o 105 %. Celkové výdaje také prokazují rostoucí trend, a to o 6 %. V případě, že realizace projektu nepřinese žádný přírůstek ke stávajícímu počtu občanů obce, dojde i tak k nárůstu rozpočtových příjmů o 135 785 Kč a výdajů o 90 092 Kč. Významný nárůst příjmové strany rozpočtu lze využít například na rekonstrukci, či výstavbu nového obecního úřadu nebo na modernizaci silniční komunikace v obci.