Účetní a daňová specifika stavební společnosti - Gono, Elisabeth (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá účetní a daňová specifika stavební společnosti. Teoretická část práce je věnována základním pojmům, kterých vysvětlení je považováno za klíčové. Jde o pojmy z hlediska subjektů a objektů, jakož i pojmy týkající se smluvní úpravy ve stavebnictví. V rámci účetní specifik se práce soustředí na typologii developerských projektů, protože účel, za kterým je projekt budovám, je zásadním faktorem při volbě účetní postupů. Pro developery je příznačné, že se na nemovité věci pohlíží jako na předmět směny, a proto se vykazují v zásobách. S touto metodikou se pojí problematika nedokončené výroby a její ocenění. Stavebnictví je z daňového hlediska specifické tím, že za určitých podmínek lze uplatnit sníženou sazbu DPH a na stavební a montážní práce se vztahuje režim přenesení daňové povinnosti. Praktická část se zabývá nákladovou analýzou developerského projektu vybrané společnosti. Analýza zkoumá strukturu nákladů, jejich vliv na ocenění nedokončené výroby a následnou korelaci s výnosy projektu.