Analýza trendů realitních investic v ČR a jejich paralela k REITs v letech 2020-2022 - Zikmundová, Veronika (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na alternativní investice a zkoumá finanční instrumenty na trhu ČR v souvislosti s Real Estate Investment Trusts (REITs). Cílem je analyzovat trend realitních investic v rozmezí let 2020-2022 v ČR, stručně definovat REITs, poskytnout přehled o českém trhu s nemovitostmi, různých formách investic do nemovitostí v ČR a očekávaného vývoje v dalších letech. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část popisuje finanční instrumenty na trhu s bližším zaměřením na investice, konkrétně realitní fondy, a obecný rozbor REITS včetně jejich charakteristik, výhod a specifik týkajících se zahraničního trhu USA. Praktická část zahrnuje zhodnocení vývoje českého trhu s nemovitostmi se zaměřením na vybrané investiční fondy v období 2020-2022 a identifikaci klíčových trendů. Následuje srovnání a analýza podobností a rozdílů mezi investicemi do nemovitostí v ČR a REITs. V závěru je provedeno zhodnocení vlivu pandemie, regulací, ekonomické situace na trh s nemovitostmi a jsou nastíněny perspektivy pro český trh s nemovitostmi v blízké budoucnosti.