Daňová gramotnost studentů středních a vysokých škol v ČR - Hubatková, Aneta; Slintáková, Barbora; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá daňovou gramotností studentů středních a vysokých škol v České republice. Nejprve jsou definovány a diskutovány pojmy gramotnost, finanční gramotnost a daňová gramotnost. Následně jsou prezentovány poznatky z výzkumů provedených v zahraničí i v České republice v oblasti daňové gramotnosti. Hlavní část práce je věnována analýze dat získaných prostřednictvím dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 150 studentů. K analýze dat byla použita statistická metoda, konkrétně chí-kvadrát test nezávislosti. Výsledky ukazují, že 43 % studentů má výbornou, 50 % dobrou a 7 % nedostatečnou daňovou gramotnost. Bylo analyzováno celkem 11 faktorů, přičemž na úroveň daňových znalostí má statisticky významný vliv například zaměření navštěvované školy, absolvování předmětu zaměřeného na daně a zkušenost s podáváním daňového přiznání.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses