Odměňování dle výkonnosti na příkladu konkrétního podniku - Jeřábková, Karolína (2024)
Bakalářská práce se zabývá měřením a řízením výkonnosti podniku a odměňováním zaměstnanců dle jejich výkonnosti na příkladu konkrétního podniku ve stavebním odvětví. Teoretická část práce se skládá ze dvou kapitol. První kapitola se zabývá měřením a řízením výkonnosti podniku a pracovníků. Druhá kapitola se zabývá systémem odměňování dle výkonnosti v návaznosti na metodu Balanced Scorecard. Praktická část práce začíná představením společnosti a její odpovědnostní struktury. Dále je provedena analýza systémů měření a řízení výkonnosti a odměňování dle výkonnosti. Na základě odpovědí vyplněného dotazníku společností jsou systémy představeny a následně zhodnoceny s navržením několika změn z důvodu plánované fúze s jejich subdodavatelem. Společnosti je navrženo zaměřit se na výkonnostní ukazatele ve spojení s metodou Balanced Scorecard a upravit v souladu s potřebami budoucího rozvoje společnosti.