Odměňování dle výkonnosti (využití ukazatelů výkonnosti k odměňování a motivaci zaměstnanců) - Hampejsová, Barbora (2024)
Bakalářská práce se věnuje odměňování dle výkonnosti a využití ukazatelů výkonnosti k odměňování a motivaci zaměstnanců. Teoretická část se skládá ze tří kapitol věnujících se hlavním tématům této práce, tedy výkonnost, odměňování a motivace. V každé kapitole je základní představení pojmů a uvedení do související problematiky. Na teoretickou část navazuje část praktická, která začíná seznámením s analyzovanou společností a její organizační strukturou. Na základě provedené analýzy je představený současně zavedený systém se zaměřením na měření výkonnosti, nastavení současných odměn a jejich vazeb na výkony a současná situace týkající se motivace. Před samotným vyhodnocením je zahrnuté shrnutí rozhovoru, který byl uskutečněn s generálním ředitelem a pro srovnání je uvedeno také dotazníkové šetření zaměstnanců. To napomáhá vyhodnocení spokojenosti jak ze stran nadřízených, tak podřízených. V samotném závěru dochází k celkovému zhodnocení a doporučení, které se skládá v první řadě ze zavedení přesného systému měření výkonnosti v rámci konkrétně stanovených a hodnocených kritérií. Tento podklad by následně sloužil ke stanovení souvisejících výší odměn. Bylo by tedy zřejmé, za které výkony jsou jaké odměny, což by zaměstnance vedlo k žádoucímu chování a jejich větší motivaci díky vidině přesných nároků pro dosažení odměn. V druhé řadě by mělo dojít k zavedení pravidelných rozhovorů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. I tímto způsobem by došlo k přesnější specifikaci očekávání, k podání zpětné vazby a dosažení bližší spolupráce a příjemnějšího pracovního prostředí, což má na množství pracovníků také motivační účinky.