Účetní a daňové dopady windfall tax v České republice - Pevná, Lenka (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením windfall tax v České republice a jejími dopady na subjekty daně po prvním roce jejího trvání. Práce začíná popisem windfall tax, okolnostmi zavedení a konstrukčními prvky. Dále popisuje zavedení windfall tax v historii a taktéž zavedení v současnosti, napříč celou Evropskou unií, a to v reakci na přetrvávající globální krizi. Práce se zabývá i otázkou naplnění očekávaných výnosů z windfall tax do státního rozpočtu. Výpočet windfall tax je znázorněn na modelových příkladech z energetického i bankovního sektoru. V závěru práce jsou zobrazeny dopady windfall tax na vybrané subjekty z hlediska zvýšení nebo snížení nákladů, výnosů a zisků společností.